ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ FRAS4
Η αξιολόγηση του οξειδωτικού στρες πραγματοποιείται με το πρωτοποριακό σύστημα FRAS4, μέσο δύο διαφορετικών τεστ των d-ROMs και BAP tests.
Το πρώτο τεστ φαίνεται να είναι το μοναδικό διαθέσιμο αυτή τη στιγμή για την αξιολόγηση του οξειδωτικού στρες, ενώ το δεύτερο καταμετρά την αντιοξειδωτική δύναμη του πλάσματος στο αίμα.
Η δυνατότητα πραγματοποίησης ενός ή περισσότερων τεστ με τη χρήση του πρωτοποριακού συστήματος FRAS, εξαρτάται από το σκοπό της εξέτασης και από τον ίδιο τον εξεταζόμενο. Οι εξεταζόμενοι μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις ομάδες: τους υγιείς, εκείνους που υποφέρουν από ασθένειες οι οποίες οφείλονται στο οξειδωτικό στρες και τέλος σ’ εκείνους οι οποίου λαμβάνουν θεραπεία για την επαναφορά της οξειδωτικής ισορροπίας.
Ο σκοπός της αξιολόγησης για φαινομενικά υγιείς εξεταζόμενους είναι να αναγνωριστεί το οξειδωτικό στρες σε πρώιμο στάδιο, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές του επιπτώσεις στο μέλλον (πρόωρη γήρανση, ασθένειες κτλ.). Εφόσον αυτά τα άτομα δεν εκτίθενται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών είναι συνήθως αρκετό να εκτελέσουν το d-ROMs test.
Κατά περιόδους όλοι οι υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν αυτό τον έλεγχο, καθώς δεν εξαιρείται κανείς από τον κίνδυνο υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών, μιας και όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, στο φυσικό περιβάλλον, ενώ το σώμα μας επηρεάζεται επίσης από ψυχολογικούς παράγοντες, από τη διατροφή και άλλους παράγοντες.Από την άλλη πλευρά, εάν οι παράγοντες κινδύνου οξειδωτικού στρες σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους είναι αυξημένοι (πχ καθιστική ζωή, κακή διατροφή, πρόβλημα απορρόφησης αντιοξειδωτικών ουσιών από το πεπτικό κ.α.), τότε θα πρέπει να πραγματοποιούνται και τα δύο τεστ.Για όλους τους ασθενείς διαγνωσμένους με ασθένεια που σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες (π.χ. Alzheimer’s, εγκεφαλικό κ.α.), και τα δύο τεστ θα πρέπει να διεξάγονται στη σειρά:
1. Για την παρακολούθηση των επιπέδων οξειδωτικού στρες και την αποτροπή των συνεπειών του,
2. Για την παρακολούθηση επίδρασης συγκεκριμένης θεραπείας επί της πάθησης και τέλος
3. Για την παρακολούθηση της επίδρασης συνδυαστικής θεραπείας (ιατρικής και αντιοξειδωτικής) πάνω στο οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Πραγματικά, σε όλες τις προαναφερθείσες ασθένειες που συχνά συναντώνται ως χρόνιες, το οξειδωτικό στρες παίζει το ρόλο ενός ακόμα παράγοντα κινδύνου στην εξέλιξη της πάθησης, και θα πρέπει να ελέγχεται για επίτευξη της βέλτιστης θεραπείας.
|